TERMELŐ, SZÁRMAZÁSI HELY: Consorcio de Jabugo, Corteconcepción (Huelva, Andalúzia), Spanyolország. 700 méteres tengerszint feletti magasság, szellős hegyi tölgyligetek, télen erős északi szelek, nyáron is viszonylag enyhe klíma – ezen az ideális mikroklimatikus adottságokkal megáldott vidéken készülnek a világ leghíresebb ibérico sonkái. A természeti környezet mind az ibériai sertés ridegtartása, mind a sonka természetes érlelése szempontjából egyedülálló.

SERTÉSFAJ, VÁGÁS: a Capa Negra név a méltán híres sertésfaj, az ibériai sertés sötét bőrére utal. Az ibériai fekete (vagy feketelábú, pata negra) sertés jellegzetes mediterrán faj, más sertésfajoktól rövid, sötét szőre, vékony lába, fekete patája, viszonylag hosszú orra és lógó füle különbözteti meg. Ám ami igazán lényeges: genetikailag egyedülálló fizikai tulajdonságokkal rendelkezik; izmait sűrűn behálózza a finom zsírszövet, ami a belőle készült sonkának utánozhatatlan ízt és textúrát kölcsönöz. Az ibériai sertésből készült termékeket, de elsősorban a sonkákat két fő kategóriába sorolják aszerint, hogy az állatot milyen étrenden nevelték. A bellota makkoltatott ibériai sertésből, míg a cebo de campo csúcsminőségű tápon nevelt ibériai sertésből származik, és míg a bellota magasabb kategóriát képvisel, mindkét fajta, tehát a cebo de campo is hozza az ibérico sonkák jellegzetes márványozottságát, omlós textúráját és egyedi, utánozhatatlan ízét.

NEVELÉS, MAKKOLTATÁS:

Az ibériai sertés érdemi hizlalása október és március között, az úgynevezett montanera időszakban zajlik. Ebben a szakaszban az állatot szabadon tartják és különféle tölgyfajokból: örökzöld tölgyből (Quercus ilex), paratölgyből (Quercus suber)és portugál tölgyből (Quescus lusitanica) álló vegyes ligetekben legeltetik; étrendje kizárólag tölgymakkból és hegyi füvekből áll. Az ideális étrend, a szabadtartás és az állat genetikai adottságai kombinációjának köszönhető, hogy az ibériai sertésből készült sonkában a hús és zsírszövet optimális arányú – ezt szokás márványozottságnak nevezni –, ráadásul a tölgymakk jellegzetes aromát kölcsönöz a hajszálvékonyra szeletelt húsnak.

ÉRLELÉS:

Az ibériai sertésből készült sonkákat egymásra rakásolva, négy réteg magasan rendezik el, így állnak durva szemű, nedves tengeri sóval bevonva. A sózási időszak a hús súlyától, minőségétől és szerkezetétől függ, ez általában néhány hét. Sózás után a sonkát lemossák; ekkor kezdődik a pihentetési időszak – ez alatt a sómennyiség egyenletesen eloszlik a sonka teljes terjedelmében. Végül következik a szárítás, amely során a sonkát hagyományos érlelőhelyiségekben lógatják fel, és a sonka a zsírtartalma egy részét elkezdi kiizzadni magából. A szárítás optimalizása érdekében a sonkamesterek a helyiségeket megfelelő időközönként átszellőztetik. Legvégül a sonka pincében érlelődik, ahol eredeti súlyának akár 35%-át is elveszítheti, íze pedig koncentrálódik. Kívül nemespenész vonja be, amely jelentősen hozzájárul az érleléshez és a végső aromák kialakulásához. Az igaziolivánál kapható Capa Negra lapockasonkákat 16-30 hónapig érlelik; ez alatt nyerik el azt a bársonyos textúrát, amelyről az ibérico sonkák ismertek. A sonkakészítés teljes időtartama lapockasonkák esetében, a sonka súlyától függően 18-32 hónapig tart.

ÖSSZETÉTEL: ibériai sertéslapocka-sonka, tengeri só, tartósítószer: nátrium-nitrit (E-250) és kálium-nitrát (E-252), cukor, savanyúságot szabályozó anyag: citromsavsó (E-331)

FOGYASZTÁS:

Fogyasztás előtt 30 percig levegőztessük. Javasolt fogyasztási hőmérséklet: 20-22˚C