TERMELŐ, SZÁRMAZÁSI HELY: Consorcio de Jabugo, Corteconcepción (Huelva, Andalúzia), Spanyolország. 700 méteres tengerszint feletti magasság, szellős hegyi tölgyligetek, télen erős északi szelek, nyáron is viszonylag enyhe klíma – ezen az ideális mikroklimatikus adottságokkal megáldott vidéken készülnek a világ leghíresebb ibérico sonkái. A természeti környezet mind az ibériai sertés ridegtartása, mind a sonka természetes érlelése szempontjából egyedülálló. SERTÉSFAJ, VÁGÁS: a Capa […]

A világ legjobb sonkáit állítólag Spanyolországban készítik. A nagy hagyományokra visszatekintő hispán sonkakultusznak 1991 óta magyar vonatkozásai is vannak. Az Ibériai-félszigetre utazóknak hamar feltűnnek az éttermek, vendéglők, tapasbárok mennyezetéről, mestergerendáiról lelógó, jellegzetes formájú, ínycsiklandó delikáteszek. Ez a sonka-fíling ugyanúgy visszaköszön Madrid elegáns főutcáján, a Gran Víán, mint a tengerparti üdülőhelyeken és a kis hegyi településeken. […]

Az ibériai sertés a házi sertés (Sus scrofa domesticus) hagyományos fajtája, amely az Ibériai-félszigeten őshonos. Az ibériai sertés, amelynek eredete valószínűleg a neolitikumhoz vezethető vissza, amikor is az állatok háziasítása megkezdődött. Jelenleg Portugália és Spanyolország középső és déli részén összegyűjtött állományokban találhatók. Régen, a legtöbb spanyol faluban akadt legalább egy porquero (kondás), aki a sertéseket reggelente az erdőbe, este pedig, hazaterelte. A ma ismert legjobb spanyol sonkák alapja az őshonos cerdo iberico (ibériai disznó) fajta. Ennek a […]