Dorking tojás

Dorking tojás

400 Ft (Az árak az Áfa-t tartalmazzák, hús, csirke és tojás 5%, a többi 27% áfa)

A Dorking csirke a leggyorsabb fejlésű és talán a legízletesebb húsú tyúkfajta, mely a hizlalásra is nagyon alkalmas; mellén, combján és szárnyain húslerakodása hatalmas, s mégis húsa leveses, gyengéd és ízletes.

FELHASZNÁLÁSI MÓD: szabadontartott 10db/doboz

Az árak forintba értendők az Áfa-t tartalmazzák, hús, csirke és tojás 5% Áfa a többi 27%. Áraink egy évig érvényesek!

Leírás

A DORKING CSIRKÉRŐL:

A fajta a régi római húsjellegű dorking fajtára vezethető vissza. A helyi parlagi és a brahma fajták keresztezéséből alakult ki a ma ismert sussex fajta a XIX. század első felében Dél-Angliában. A XX. század elején a fajta kiváló hús- és tojástermelőnek számított.

A fajtára a fehér tollszín mellett a jellegzetes columbián rajzolat jellemző: a nyak- és a faroktollak feketék, fehér szegéllyel. Gazdasági értékét viszonylag jó húsformái, finom rostú húsa és jó közepes tojástermelése határozza meg. Kisebb testű vonalait az 1960-1970-es években még használták középnehéz tojóhibridek anyai vonalaiként.

Jellegzetessége a fehér bőr- és lábszín, amely egyes országokban a pecsenyecsirke értékesítésekor előnyt jelent (pl. Anglia), máshol hátrányt, ezért sárga láb- és bőrszínű típusát is kitenyésztették. Régebben húshibrid előállító anyai vonalként egyes keresztezési kombinációkban is szerepeltették. Ma a sussex fajta nem felel meg az utóbbi kívánalmaknak, mert sem a növekedési erélyt, sem a húsformákat illetően nem veszi fel a versenyt a fehér plymouth fajtával.

Az utóbbi időben a szabad tartásra alkalmas alternatív pecsenyecsirke típusok előállításában újra szerepet kapott az ezüst columbián változat. Aranyszínű vagy vörös hústípusú kakasokkal párosítva a sussex tojókat a naposcsibék tollszín alapján szexálhatók. A pecsenyecsirkék 12 hetes korra könnyen elérik a kívánatos 2100-2250 g-os élősúlyt.

A Hobbitenyésztők között kedvelt színváltozatai: a világos, a sárga és a vörös columbián rajzolattal.

További információk

Tömeg 1 kg

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Dorking tojás” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.